Friskvårdsbidraget har nog de allra flesta hört talas om. Det är ett skattefritt bidrag som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda för att användas till motions- och andra friskvårdsaktiviteter. Vill du fräscha upp minnet så har vi tagit fram en matig guide på ämnet, den hittar du här.
Något som kanske inte lika många har koll på är naturaförmåner. Häng med så går vi igenom vad det är, och vad som gäller.
Vad är en naturaförmån?
Låt oss gå rakt på sak. När en arbetsgivare bestämmer och betalar direkt för motions- eller friskvårdsaktiviteter – då räknas det som en naturaförmån. Är det i stället den anställde själv som bestämmer aktivitet och arbetsgivaren som indirekt betalar – ja då rör det sig i stället om friskvårdsbidrag.
Exempel
Det finns ett gym i samma byggnad som ditt företag har sitt kontor. Din arbetsgivare erbjuder dig och de andra anställda ett årskort på gymmet i fråga. Det är med andra ord arbetsgivaren som bestämmer på vilket gym årskortet ska inhandlas, inte du och dina kollegor själva. Detta är ett exempel på en naturaförmån.
Går det att kombinera friskvårdsbidraget med naturaförmåner?
Ja, Skatteverket tillåter faktiskt att naturaförmåner kombineras med friskvårdsbidrag, så länge som samtliga anställda får tillgång till båda förmånerna. Det innebär att ett företag som till exempel erbjuder hela personalen ett gymkort på ett specifikt gym även kan erbjuda ett friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kronor för andra friskvårdsaktiviteter. Om en arbetsgivare däremot tillhandahåller flera motions- och friskvårdsförmåner där det totala värdet anses överstiga ”ett mindre värde” – ja då är risken att samtliga förmåner också anses som skattepliktiga, från den första kronan.
Beloppsgräns
I fallet naturaförmåner finns det inte någon fast beloppsgräns, till skillnad från i friskvårdsbidraget där ett maxbelopp på 5000 kr gäller. Däremot krävs det fortfarande att aktiviteten är av mindre och enklare slag för att få räknas som en naturaförmån.
Hur funkar det för företag med anställda på olika ort?
För arbetsgivare med personal på olika orter gäller att motionsmöjligheter, som tillgång till gym i egna lokaler, ska erbjudas på samtliga orter. Uppläggen kan dock variera beroende på plats. Om endast vissa arbetsplatser har tillgång till egna gym eller andra friskvårdsalternativ, måste arbetsgivaren erbjuda motsvarande naturaförmåner även till personalen på övriga orter.
Frågor?
Har du en fråga du inte fått svar på? Kontakta någon av våra grymma lönekonsulter.