Sommarjobbare – vad gäller för arbetsgivaren - Ebitab.se
03/27/25

Sommarjobbare – vad gäller för arbetsgivaren

Under våren är det många företag som planerar för att ta in sommarjobbare som kan stötta upp verksamheten under semesterveckorna – verksamheten får uppbackning och det skapas nya arbetstillfällen på kuppen – en win win ju!

Men det finns också lite som du som arbetsgivare måste tänka på när du anställer en sommarjobbare eller vikarie. Vad ska personen ha för anställningsform? Hur gör man med semesterlön? Och hur funkar det om personen är under 18 år? Det och mycket mer ska vi reda ut i den här artikeln.

Anställningsform

Vad ska en sommarjobbare eller sommarvikarie ha för anställningsform? Det beror på anställningens syfte och vilka arbetsuppgifter som kommer att bedrivas. Det finns ingen särskild anställningsform som heter ”sommarjobb” enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Däremot finns det flera tidsbegränsade anställningsformer som kan användas för kortare anställningar.

Särskild visstidsanställning

Särskild visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning som får pågå under högst ett år. Anställningen övergår automatiskt till en tillsvidareanställning om den pågår i mer än tolv månader (360 dagar) totalt, inom loppet av en femårsperiod. Det är dessutom viktigt att arbetsgivaren anger tidsbegränsningen i anställningsavtalet, annars ses anställningen som en tillsvidareanställning.

Vikariat

Om sommarjobbaren ersätter en specifik persons roll kan du välja anställningsformen vikariat. Men kom ihåg att om personen arbetat sammanlagt två år inom en period av fem år, ja då övergår anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning.

Säsongsanställning

Kan användas av företag som har en säsongsbetonad verksamhet inom exempelvis skogs- och lantbruk, trädgårdsarbete eller turism. Säsonganställning kommer också med en speciell regel: Om den säsongsanställde har arbetat minst sex månader inom loppet av två år – så har personen förtur till en ny anställning även under kommande säsong. Skulle arbetsgivaren av någon anledning inte kunna erbjuda detta så måste hen meddela detta skriftligen minst en månad innan den nya säsongen tar vid.

Sjuklön

Grundregeln är att alla sommaranställda har rätt till sjuklön från och med den första anställningsdagen, förutsatt att anställningen är längre än en månad. Detta gäller faktiskt i regel för alla, oavsett anställningsform. För kortare anställningar (under en månad) måste personen ha tillträtt tjänsten och därefter varit anställd fjorton kalenderdagar i följd för att få rätt till sjuklön, som då betalas ut från den 15:e sjukdagen. För att kunna avgöra om en anställd har rätt till sjuklön är det också viktigt att arbetsgivaren tydliggjort hur länge anställning är tänkt att pågå, plus att den anställde har fått skriftlig information om anställningslängden. 

Semesterlön

Kan en sommarjobbare ta semester? Det korta svaret: självklart!

Grundregeln är att alla anställda ska ha rätt till semester. Sedan hur många dagar de anställde har rätt till, det kan variera. Om en anställning börjar på sommarhalvåret mellan den 1 april och 31 augusti så har den anställde rätt till 25 obetalda semesterdagar. Börjar anställningen däremot på vinterhalvåret mellan den 1 september och 31 mars så har den anställde bara rätt till fem obetalda dagar. För att få betalda semesterdagar krävs det att den anställde arbetat ihop dagar under intjänandeåret.

En detalj är också att om en anställning är avtalad att pågå i max tre månader – ja då är det faktiskt möjligt att avtala bort rätten till semesterledighet, med anledning att det kan vara opraktiskt för verksamheten att en korttidsanställd tar semester. Då måste du dock i stället betala semesterersättningen i pengar.

Regler om personen är under 18

Är personen du vill anställa under 18 år? Då finns det ytterligare regler att ta i beaktning för arbetsgivaren. Reglerna kretsar kring saker som arbetstider, godkända och icke godkända arbetsuppgifter, krav på handledare med mera. Syftet med reglerna är att säkerställa en trygg arbetsmiljö för unga arbetstagare och minimera risken för skador eller ohälsa.

arbetsmiljöverkets hemsida kan du ta del av alla regler som gäller.

Avslutande tips

Så sammanfattningsvis, vad är viktigt att tänka på när du anställer en sommarjobbare?

  • Välj rätt anställningsform – En tumregel är att utgå ifrån arbetsuppgifterna.
  • Tidsbegränsning i avtalet– För att undvika att anställningen övergår i en tillsvidareanställning, säkerställ att tidsbegränsningen anges skriftligt i anställningsavtalet.
  • Särskilda regler för minderåriga – Innan du anställer en person under 18 år, se till att ha koll på vilka regler som gäller när det kommer till arbetstider, arbetsuppgifter och handledning.

Frågor?

Har du en fråga du inte fått svar på? Kontakta någon av våra fantastiska lönekonsulter.