Få saker engagerar väl en arbetsplats så mycket som att hitta vem som egentligen bär ansvaret för trivsel, miljö, kvalitet, nivå av engagemang, arbetsbörda, de nya kollegorna, smaken på kaffet, rätt frukter i fruktkorgen (om det ens finns några kvar) och vem f*n som ställt sin bil på ”din” parkeringsplats…
Ja ni förstår, alla dem där verksamhetskritiska sakerna som är lätta att skylla på någon annan och som ibland kan kännas som hela universums centrum.
Så låt oss undersöka, belysa och slå fast en gång för alla, om trivsel sitter i väggarna, eller uppkommer innanför dem!
Arbetsgivaren – en nyckelspelare
Arbetsgivaren som organisation har ett stort ansvar för arbetsmiljön både juridiskt och praktiskt. Det finns reglerat i lagtext till och med. Så det Herr och Fru Arbetsgivare är ansvariga för är alltså att efterfölja regelverk och uppfylla lagar, skapa strukturer och fullfölja leveranser. Sen ligger det även på arbetsgivarens bord att ha ändamålsenliga lokaler, följa kollektivavtal och betala rätt lön i rätt tid. De ser också till att försäkringar finns på plats ifall någon skadar sig eller att leveransen inte riktigt går som det är tänkt. Det behöver också i vissa fall finnas licenser, auktorisationer och certifieringar på plats. Och sen var det ju det där med IT-säkerhet, det är nog också herr och fru arbetsgivares ansvar.
Just det, bra arbetsgivare försöker sig också på att sätta ramar för hur arbetsplatsen ska fungera och för hur de anställda ska bete sig genom ramverk, normer, värdeord och värderingar. Det är såklart jättebra! Sedan ska det också bestämmas vad som sker om någon diskrimineras, bortprioriteras eller bryter mot tidigare nämnda ramverk.
Ja ni förstår, listan går att göra lång, arbetsgivaren bidrar med en rad viktiga grejer som absolut påverkar trivseln på arbetsplatsen, men två saker kan vi ändå konstatera:
- Få saker av ovan är det som gnälls på efter arbetsdagens slut hemma runt middagsbordet.
- Arbetsgivaren är nästan alltid en juridisk person, det vill säga utan mänskliga känslor och attribut.
Så, eftersom arbetsgivaren är en juridisk person så måste hen utse ansvariga för olika områden; chefer, ledare, managers, officers, supervisors, coacher, seniors, med mera. Allt vad CV-jägaren önskar. Det är också nu det börjar bli intressant, när människorna blandas in.
Missförstå mig rätt; arbetsgivaren är väldigt viktig i rollen som gränsdragare, möjliggörare och utgångspunkt för att skapa trivselmagi. Men det är just när vi blandar in människor som det blir intressant på riktigt😊
Medarbetaren – Förlåt, jag menar människan
Det har länge gjorts skillnad på ”ledning” och ”medarbetare” och jag tycker att det är en svår uppdelning att förhålla sig till just på temat trivsel, miljö och kultur eftersom vi alla är människor – bara med lite olika ansvars- och arbetsuppgifter.
Kultur och arbetsmiljö är något som uppstår varje dag, hela tiden, i samspelet mellan medarbetarna, förlåt jag menar människorna, på en arbetsplats. Ledning, chefer, medarbetare och annat. Varje dag, hela tiden.
Vi har nog alla i någon form upplevt negativa, destruktiva, konfliktskapande och nedslående miljöer inom arbete, föreningsliv eller familjeliv och sett hur den sprider sig som en löpeld till varje ny anhängare. Men faktum är att en respektfull, samarbetsvillig, lyssnande och hjälpsam attityd kan smitta av sig minst lika mycket. Men, det kräver lite extra kraft av oss som människor att vända på myntet.
Varje enskild människa har ett ansvar att bidra till god stämning. Du har ett ansvar över ditt eget beteende, men, du bär också ett viktigt ansvar när det kommer till att stoppa någon annans negativa spiral, för att på så sätt bidra till god stämning på riktigt. Om en individ konsekvent skapar negativa situationer på en arbetsplats utan att någon säger ifrån, kan det bli en del av arbetsplatsens kultur. Men om någon i stället aktivt visar uppskattning, hjälper kollegor och bidrar till en god stämning, ja då skapas en positiv spiral som också hjälper andra att bryta negativa mönster – en dubbel effekt!

Vi kan alla vara ett gott föredöme och bli någon att se upp till. Vara pionjärer där vi är. Det är inte alltid du måste byta arbetsplats för att byta kultur, det går ofta bidra till en bättre kultur där du redan är. Ett exempel är en medarbetare som alltid tar initiativ till att välkomna nya kollegor och skapa en inkluderande atmosfär. Små handlingar som att fråga hur någon mår eller ge beröm kan ha stor inverkan på den övergripande kulturen. Ett sista avslutande tips som ofta är det viktigaste första steget mot att skapa en mer trivsam kultur: Börja med att aktivt INTE delta i de negativa spiralerna.
Sedan vill jag ändå belysa att ni ansvarspersoner (vilken titel ni än må ha), har en skyldighet att leva som ni lär. Förespråkar ni en öppen kommunikation, så måste ni själva vara transparanta. Förespråkar ni respekt, samarbete och värnar om hälsa, så kan ni inte avstå från att ge konstruktiv feedback, leka ”själv är bäste dräng” eller stressa er igenom dagen och ta impulsiva beslut utan att först lyssna in från de som berörs allra mest.
Hur förändras en arbetsplatskultur?
Medarbetardriven förändring är den enda förändringen som kan bestå över tid, för den är på riktigt. Den sker i samspelet mellan människor och inte mellan olika ansvarsområden så som exempelvis ledning och arbetare. Detta visar att en kultur kan förändras nerifrån, oavsett hur ”risig” man anser att chefen är. Kraften i medarbetarnas vilja att ha en positiv kultur kommer en enstaka chef inte kunna stå emot.
Sen finns alltid ledningsdriven förändring som alternativ och delar av den bör alltid genomföras, men jag anser personligen att det riskerar att ta för lång tid och måste alltid vara en del av det dagliga organiska arbetet.
Medarbetardriven, eller människodriven, förändring:
- Sprida en positiv kultur genom att vara ett gott föredöme. En medmänniska man själv vill möta.
- Stå upp mot negativt beteende och sätta gränser.
- Engagera sig i initiativ som förbättrar trivseln, som sociala aktiviteter eller trivselgrupper.
Ledningsdriven förändring:
- Skapa incitament för positiva beteenden.
- Implementera tydliga värderingar och normer.
- Utbilda ansvariga i hållbart och humanistiskt ledarskap.
- Införa nolltolerans mot destruktiva beteenden så som mobbing och diskriminering.
Slutligen…
Arbetsmiljö och kultur är föränderligt, förgängligt och vackert. Föränderligheten gör att det finns alla möjligheter att utveckla den. Förgängligheten gör att du snabbt kan rasera den, så förvalta och vårda den varje dag. Vackert för att när kulturen blomstrar kommer alla vilja vara där och göra det omöjliga möjligt! Jag tror väldigt starkt på att kulturen på en arbetsplats kan förändras nerifrån. Eller snarare inifrån, jag har aldrig trott på pyramidstrukturen, men det är ett ämne för ett annat blogginlägg😊
Hursomhelst, jag är övertygad om att om du imorgon går till jobbet med målet att möta Pelle på hans planhalva, så är chansen stor att han kommer anstränga sig mer för att möta dig på din nästa gång. Sprid positivism och fortsätt vara den versionen av dig själv som du kan vara stolt över. Det kommer göra ditt arbetslag, avdelning eller affärsområde till en lysande stjärna inom organisationen och till slut kommer ni bli headhuntade till andra avdelningar där ni får möjligheten att fortsätta sprida positivism och framåtanda. Då kan Herr och Fru Arbetsgivare sitta där och sura bäst de vill. Men vet du vad, de har nog också slutat sura då, eftersom det inte finns några negativa spiraler kvar som kan smitta dem.
Så, det kanske inte bara är en enskild persons eller avdelnings ansvar att skapa trivsel och en bra arbetskultur. Det kanske är lite ditt, lite mitt och lite någon annans. Men framför allt kanske ditt eftersom du har upptäckt det? Tänk vad mycket intriger vi direkt blir av med när vi förstår att de flesta inte vill vara negativa och elaka, de vet bara inte hur man ska ändra sig.
Låt oss avsluta med ett citat från Fjodor Dostojevksijs bok Bröderna Karamazov: “Vi har alla ansvar inför alla människor, i allt, och jag mer än alla andra.”
/Jerry Fager