Håll i hatten, företagare – Dags att trolla med knappa resurser! - Ebitab.se
08/09/24

Håll i hatten, företagare – Dags att trolla med knappa resurser!

Hej kära företagare! Är du redo att dyka in i ekonomins förtrollade värld och upptäcka hur du kan driva din verksamhet på ett hållbart och smart sätt? Perfekt! Vi kommer att prata om allt från pengar och tid till fritid och familj, och lovar att göra det både roligt och igenkännande. Låt oss börja med det grundläggande: Vad är egentligen ekonomi?

Ekonomi: Inte bara tråkiga siffror

När någon säger ”ekonomi”, kanske du tänker på tråkiga Excel-ark och en massa siffror. Men vet du vad? Ekonomi betyder faktiskt att hushålla med knappa resurser. Så när du står där och försöker få företagets pengar att räcka till nästa månad är du faktiskt en ekonomisk mästare i vardagslivet. Låt oss ta en titt på några av de viktigaste resurserna du jonglerar med.

Tid – Den flyktiga resursen

Tid är som sand genom fingrarna – en sekund är den där, nästa är den borta. Som företagare är din tid dyrbar, och det gäller att använda den väl. Gör en lista över dina dagliga uppgifter och prioritera dem. Fundera på vad som faktiskt behöver göras av dig och vad du kan delegera till andra. Det finns säkert saker som du inte är så bra på eller som tar upp onödig tid – låt någon annan göra det! Det leder oss till nästa punkt.

Kompetens – Ingen kan allt själv

Låt oss vara ärliga: Ingen är bra på allt. Kanske är du grym på att sälja dina produkter, men när det kommer till bokföring känns det som att stirra på en hieroglyf. Eller hur var det nu igen med filerna, skulle jag spara dem lokalt på datorn eller i ”Molnet”? Och det är helt okej! Nyckeln är att hitta rätt kompetens och samarbetspartners som kan hjälpa dig där du behöver det mest och avlasta dig genom att göra det du inte hinner eller kan. Så kan du fokusera på det du gör bäst.

Fritid och familj – Det riktiga livet

Det är lätt att glömma bort att livet består av mer än bara jobb. Du har en familj, vänner och en fritid som också behöver tid och omsorg. Balansen mellan arbete och fritid är som att gå på lina. För mycket jobb och du trillar av. För mycket fritid… vänta, finns det ens något som heter för mycket fritid? Poängen är att ditt företag inte ska stjäla all din tid. Se till att du hinner med att leva livet också, för ingen tackar oss för att vi jobbat för mycket.

Nöjen – Bränslet för själen

Glöm inte bort att ha kul! Nöjen är inte bara för tonåringar och lediga dagar – de är en viktig del av att vara en framgångsrik företagare. Ta en paus, gör något du älskar, och fyll på dina energireserver. Att ta en paus och göra något du tycker om kan ge dig nya idéer och energi att ta itu med nästa stora affärsmöte. Så ta en fika, gå på en konsert, eller varför inte prova något nytt?

Framtiden – Anpassa och förbered

Att driva företag är inte bara att tänka på idag, utan också att planera för framtiden. Se din verksamhet som en gammal bil som behöver regelbundet underhåll och uppdateringar. Genom att anpassa dig till förändringar och planera för framtiden, kan du undvika att stå där med en motor som stannat mitt i ingenstans. Var redo för nya utmaningar och se till att din verksamhet är rustad för vad morgondagen har att ge. Var lyhörd åtminstone med ena örat, så du har koll på bruset kring just din bransch för att fortsätta vara attraktiv som både leverantör och arbetsgivare!

Administration – Från mardröm till superkraft

Administration kan kännas som att slå huvudet mot en vägg, men det är en nödvändig del av att driva företag och det behöver inte kännas så. Med rätt system och verktyg kan du förvandla pappersarbetet och administration till mindre av en mardröm och till mer av en superkraft. Automatisera det som går, och se till att du har en bra effektiv hantering och översikt över företagets papper, uppgifter och ordrar. Då slipper du den där panikkänslan när Skatteverket knackar på dörren och undrar var dina kvitton är eller att kunden ringer och efterlyser leveransen, och förtvivlat inser du att den där post-it-lappen måste flugit iväg när det blev korsdrag på kontoret.

Upptäck din outnyttjade potential

Okej, nu när vi har gått igenom alla dessa resurser, låt oss ta en stund och reflektera. Finns det outnyttjad potential i ditt företag? Kanske finns det något du kan göra annorlunda för att spara tid, pengar eller energi. Fundera på om du har rätt kompetens och samarbetspartners. Kanske är det dags att se över din strategi och hitta nya sätt att effektivisera din verksamhet.

Slutligen, lev livet till fullo – Inte bara arbetslivet

Att vara företagare handlar inte bara om att överleva vardagen, utan om att skapa en balans som låter dig leva livet till fullo. Genom att hushålla med dina knappa resurser och använda dem smart kan du skapa en verksamhet som ger dig friheten att njuta av livet. Lyft blicken från skrivbordet, ta en paus, och njut av resan. Kom ihåg att det finns en värld utanför arbetslivet som väntar på dig.

Så nästa gång du känner dig överväldigad, kom ihåg: du är inte bara en företagare, du är en trollkarl i ekonomins värld. Och med rätt inställning och lite magi kan du få både ditt företag och ditt liv att blomstra. Lyft blicken från skrivbordet och njut av resan – hela livet, inte bara arbetslivet. Heja dig helt enkelt!

/ Jerry Fager, Ebit Sverige AB