Sommargåvor är inte skattefria - Ebitab.se
06/28/23

Sommargåvor är inte skattefria

Den här tiden på året, innan sommarsemestern drar igång, är det många som vill ge gåvor till sin personal. När det kommer till personalgåvor finns det i praktiken bara tre olika typer av gåvor som är både skattefria för den anställde och avdragsgilla för arbetsgivaren. Dessa är: julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor.

En sommargåva ses som en ersättning för utfört arbete, vilket innebär att den är skattepliktig som lön. För arbetsgivaren tillkommer då även arbetsgivaravgifter på gåvan.

Känner man att man fortfarande vill ge något i sommargåva kan man istället ge bort ledig tid, eftersom det är en skattefri förmån för personalen! Man skulle kunna ge bort en extra semesterdag eller några komplediga timmar.